3434 Šéfkuchaři a šéfcukráři
CZ-ISCO Kód
3434
Jméno
Šéfkuchaři a šéfcukráři
Definice
Šéfkuchaři a šéfcukráři navrhují jídelní lístky, vytvářejí pokrmy a dohlíží na plánování, organizaci, přípravu a vaření pokrmů v hotelích, restauracích a jiných stravovacích zařízeních, na palubách lodí, v osobních vlacích a v soukromých domácnostech.
Příklady pracovních činností:
plánování a vytváření receptů a jídelních lístků, odhady nákladů na potraviny a práci, objednávání zásob potravin;
monitorování kvality pokrmů ve všech fázích přípravy a servírování;
vedení diskusí o přípravě pokrmů s řídícími pracovníky, dietetiky, zaměstnanci kuchyně a obsluhujícím personálem;
koordinování práce a dohled nad prací kuchařů a dalších pracovníků připravujících pokrmy;
provádění kontroly dodávek, zařízení a pracovišť s cílem zajistit soulad s přijatými standardy;
určování způsobu servírování pokrmů a tvorba ozdobných jídel;
instruování kuchařů a dalších pracovníků v oblasti přípravy, vaření, zdobení a servírování pokrmů;
účast na přijímání pracovníků do kuchyně a monitorování jejich výkonu;
příprava koření, kuchařských specialit a složitých pokrmů;
vysvětlování a prosazování hygienických nařízení a předpisů v oblasti bezpečnosti potravin.
Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny:
Zástupce šéfkuchaře
Šéfkuchař
Vedoucí šéfkuchař
Šéfcukrář
Omáčkář
Příklady zaměstnání zařazených do jiných podskupin:
Kuchař – 5120
Kuchař rychlého občerstvení – 9411
Zaměstnání této podskupiny jsou rozdělena na následující kategorie:
34341 Šéfkuchaři v jídelnách, menzách
34342 Šéfkuchaři v hotelových restauracích
34343 Šéfkuchaři v pohostinství
34344 Šéfcukráři
34349 Ostatní šéfkuchaři
Příklady pracovních činností:
plánování a vytváření receptů a jídelních lístků, odhady nákladů na potraviny a práci, objednávání zásob potravin;
monitorování kvality pokrmů ve všech fázích přípravy a servírování;
vedení diskusí o přípravě pokrmů s řídícími pracovníky, dietetiky, zaměstnanci kuchyně a obsluhujícím personálem;
koordinování práce a dohled nad prací kuchařů a dalších pracovníků připravujících pokrmy;
provádění kontroly dodávek, zařízení a pracovišť s cílem zajistit soulad s přijatými standardy;
určování způsobu servírování pokrmů a tvorba ozdobných jídel;
instruování kuchařů a dalších pracovníků v oblasti přípravy, vaření, zdobení a servírování pokrmů;
účast na přijímání pracovníků do kuchyně a monitorování jejich výkonu;
příprava koření, kuchařských specialit a složitých pokrmů;
vysvětlování a prosazování hygienických nařízení a předpisů v oblasti bezpečnosti potravin.
Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny:
Zástupce šéfkuchaře
Šéfkuchař
Vedoucí šéfkuchař
Šéfcukrář
Omáčkář
Příklady zaměstnání zařazených do jiných podskupin:
Kuchař – 5120
Kuchař rychlého občerstvení – 9411
Zaměstnání této podskupiny jsou rozdělena na následující kategorie:
34341 Šéfkuchaři v jídelnách, menzách
34342 Šéfkuchaři v hotelových restauracích
34343 Šéfkuchaři v pohostinství
34344 Šéfcukráři
34349 Ostatní šéfkuchaři
CZ-ISCO
- 0 Zaměstnanci v ozbrojených silách
- 1 Zákonodárci a řídící pracovníci
- 2 Specialisté
- 3 Techničtí a odborní pracovníci
- 4 Úředníci
- 5 Pracovníci ve službách a prodeji
- 6 Kvalifikovaní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství
- 7 Řemeslníci a opraváři
- 8 Obsluha strojů a zařízení, montéři
- 9 Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci