5132 Barmani
CZ-ISCO Kód
5132
Jméno
Barmani
Definice
Barmani připravují, míchají a podávají alkoholické a nealkoholické nápoje zákazníkům u barového pultu nebo prostřednictvím číšníků a servírek.
Příklady pracovních činností:
přijímání objednávek nápojů od obsluhy nebo přímo od hostů;
příprava a podávání alkoholických a nealkoholických nápojů u barového pultu;
mytí použitých sklenic, úklid a údržba baru, míst pro přípravu kávy a čaje a zařízení, jako jsou stroje na přípravu espresa;
přijímání plateb za prodej, obsluha pokladen a počítání tržby v hotovosti;
narážení sudů a připojování trubek;
pomoc s doplňováním zásob baru, aranžování lahví a sklenic;
kontrolování průkazů totožnosti zákazníků s cílem ověřit splnění věkového limitu pro nákup alkoholu;
přijímání opatření na snížení výskytu problematických situací vyvolaných nadměrným požitím alkoholických nápojů, jako jsou přesvědčování zákazníků, aby nepožívali další alkoholické nápoje, odmítání dalšího podávání alkoholu a objednávání dopravy;
míchání příměsí pro přípravu koktejlů a jiných nápojů;
podávání občerstvení nebo jiných pokrmů zákazníkům u baru.
Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny:
Barman
Příklady zaměstnání zařazených do jiných podskupin:
Řídící pracovník v kavárně – 1412
Řídící pracovník v restauraci – 1412
Číšník – 5131
Servírka – 5131
Someliér – 5131
Poznámka
Provozovatelé malých kaváren, restaurací a barů, pro které řízení a dohled nad personálem není významnou složkou práce, jsou podle hlavních pracovních činností zahrnuti do podskupiny 5120 Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři, 5131 Číšníci a servírky nebo 5132 Barmani.
Zaměstnání této podskupiny jsou zahrnuta do jedné souhrnné kategorie:
51320 Barmani
Příklady pracovních činností:
přijímání objednávek nápojů od obsluhy nebo přímo od hostů;
příprava a podávání alkoholických a nealkoholických nápojů u barového pultu;
mytí použitých sklenic, úklid a údržba baru, míst pro přípravu kávy a čaje a zařízení, jako jsou stroje na přípravu espresa;
přijímání plateb za prodej, obsluha pokladen a počítání tržby v hotovosti;
narážení sudů a připojování trubek;
pomoc s doplňováním zásob baru, aranžování lahví a sklenic;
kontrolování průkazů totožnosti zákazníků s cílem ověřit splnění věkového limitu pro nákup alkoholu;
přijímání opatření na snížení výskytu problematických situací vyvolaných nadměrným požitím alkoholických nápojů, jako jsou přesvědčování zákazníků, aby nepožívali další alkoholické nápoje, odmítání dalšího podávání alkoholu a objednávání dopravy;
míchání příměsí pro přípravu koktejlů a jiných nápojů;
podávání občerstvení nebo jiných pokrmů zákazníkům u baru.
Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny:
Barman
Příklady zaměstnání zařazených do jiných podskupin:
Řídící pracovník v kavárně – 1412
Řídící pracovník v restauraci – 1412
Číšník – 5131
Servírka – 5131
Someliér – 5131
Poznámka
Provozovatelé malých kaváren, restaurací a barů, pro které řízení a dohled nad personálem není významnou složkou práce, jsou podle hlavních pracovních činností zahrnuti do podskupiny 5120 Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři, 5131 Číšníci a servírky nebo 5132 Barmani.
Zaměstnání této podskupiny jsou zahrnuta do jedné souhrnné kategorie:
51320 Barmani
CZ-ISCO
- 0 Zaměstnanci v ozbrojených silách
- 1 Zákonodárci a řídící pracovníci
- 2 Specialisté
- 3 Techničtí a odborní pracovníci
- 4 Úředníci
- 5 Pracovníci ve službách a prodeji
- 6 Kvalifikovaní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství
- 7 Řemeslníci a opraváři
- 8 Obsluha strojů a zařízení, montéři
- 9 Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci